SPOJ CRIJEVA I KOŽE

SPOJ CRIJEVA I KOŽE

Kako je lijepo probuditi se, a koža ti je sjajna i čista. Sličan osjećaju kada ti  je kosa svježe oprana ili imaš novu odjeću za posao - a sve to može, naravno, učiniti tvoj dan uspješnijim i zabavnijim! ✨

Ali ako tvoja koža odluči biti nadražena, neuravnotežena i suprotno od sjaja, to vam može prilično brzo pokvariti dan. Pogotovo ako ne znaš što je uzrok problema i ne možeš pronaći učinkovitu kremu koja bi ga riješila!

Istina je da je tvoja koža snažan odraz onoga što se događa u tvojem tijelu. Kronični problemi s kožom poput akni, blagih ekcema i psorijaze često mogu biti pokazatelj unutarnje neravnoteže koju je potrebno ispraviti. Čest izvor kožnih problema je neravnoteža između crijeva i kože, a ako osovina crijeva i kože ne radi dobro, nikakva krema, serum, tonik neće promijeniti ono što se događa na površini.

Što se točno događa u tvojem tijelu?

Prije nego što uđemo u detalje veze crijeva i kože, možda je najbolje pogledati svakog zasebno.

KOŽA

Koža je najveći organ našeg tijela. To je prva linija obrane od fizičkih, kemijskih i bakterijskih izazova iz okoliša. Tvoja koža dom je milijunima bakterija koje, kada su u pravoj ravnoteži, osiguravaju cjelokupno zdravlje tvoje kože. Ako bakterije ispadnu iz ravnoteže, počinju nastajati problemi.

CRIJEVA

Naša crijeva su dom za više od 100 tisuća milijardi živih bakterija, poznatih kao mikrobiomi, koje pomažu našem tijelu u mnogim zadacima. Zapravo, ovaj mikrobiom čini 90% stanica u našem tijelu. Međutim, ako se zdrava prirodna ravnoteža bakterija u našim crijevima poremeti, problemi se mogu početi javljati.

Što je zapravo MIKROBIOM?

Probavni mikrobiom sastoji se od milijardi mikroskopskih živih bića koja se nazivaju mikrobi. Možeš ga zamisliti kao neku vrstu vlastitog ekosustava, sastavljenog od različitih skupina gljivica i bakterija koje koegzistiraju jedna s drugom. Ovaj "ekosustav" utječe na mnoge najvažnije procese u tijelu, uključujući probavu i imunitet, te tako igra važnu ulogu u našem zdravlju.

Od svih mikroba koji žive u nama, bakterije su najviše proučavane. Bakterije su važne u probavi hrane, proizvodnji vitamina, regulaciji hormona i eliminaciji toksina, među mnogim drugim stvarima, a odgovorne su i za zdravlje crijeva. Tvoj imunitet, odgovor na stres, san, raspoloženje, ponašanje, metabolizam, težina, hormoni i zdravlje kože, ovise o zdravlju tvojih crijeva.

Osovina CRIJEVA-koža

Kada su integritet tvojih crijeva i ravnoteža bakterija poremećeni, to može imati veliki utjecaj na stanje tvoje kože.

Zašto su ove dvije osi tako blisko isprepletene? Bakterije i njihovi nusproizvodi utječu na tvoj imunološki sustav, metabolizam i endokrine puteve. Kada je ovaj sustav ugrožen, u koži se javljaju reakcije povezane sa stresom. Bakterije u crijevima mogu utjecati na izmjenu stanica kože i razna stanja kože, uključujući rosaceu, dermatitis i akne.

KAKO NJEGOVATI CRIJEVA

Ako doista želiš optimizirati izgled svoje kože, moraš se usredotočiti na zdravlje crijeva. Zdrava crijeva mogu dati tvojoj koži blistav i zdrav izgled. Usredotoči se na prehranu bogatu vlaknima, kvalitetnim proteinima i zdravim masnoćama, koje podržavaju tvoj crijevni mikrobiom. Istraživanje također pokazuje da konzumacija raznih svježih proizvoda može poboljšati raznolikost crijevnih bakterija.

Zdrava crijeva mogu dati tvojoj koži blistav i zdrav izgled.

Međutim, dobro jesti nije uvijek dovoljno. Budući da postoje mnogi čimbenici koji mogu poremetiti osjetljivu ravnotežu našeg mikrobioma, često nam je potrebna dodatna podrška. Tu na scenu dolaze probiotici! Korištenje kvalitetnih probiotika jedan je od načina da uravnotežiš crijevne bakterije i obnoviš zdravu kožu.

PROBIOTICI

Jedan od najboljih načina za uspostavljanje ravnoteže je unos korisnih bakterija u crijeva uzimanjem probiotika. Probiotici su živi mikroorganizmi koji pomažu u održavanju pravilne ravnoteže korisnih bakterija u crijevima. Među najčešćim sojevima probiotika koji blagotvorno djeluju na kožu su probiotici iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium. 

Probiotici djeluju kroz vezu crijeva i kože kako bi imali antimikrobne učinke, smanjili upalu i potaknuli imunološki sustav. Nedavne studije pokazale su da se zdravlje kože značajno poboljšava kada se konzumiraju probiotici.

Osim probiotika, za zdrava crijeva bitni su i prebiotici. Zamisli prebiotike kao hranu za probiotike u tvojim crijevima. Prebiotička hrana je bogata vlaknima koja fermentiraju crijevne bakterije. To uključuje banane, luk, češnjak, kore od jabuke, grah itd. 

Istraživanja jasno pokazuju vezu između zdravlja crijeva i izgleda kože. Iako hrana koju jedemo i hidratacija igraju vitalnu ulogu, ravnoteža mikroorganizama u našim crijevima također je iznimno važna za zdravu kožu. Međutim, kako bi održala zdrave crijevne bakterije za čistu kožu, moraš osigurati raznoliku prehranu i dodatak prebioticima i probioticima za održavanje zdrave ravnoteže između crijeva i kože. 🎉