Objašnjeno mjesto pojave akni

Objašnjeno mjesto pojave akni

Čini li ti se da uvijek imaš prištiće na istom dijelu lica? Ako je tvoj odgovor DA, onda to najvjerojatnije nije slučajnost. Odavno je poznato da postoje razlozi zbog kojih se na određenom dijelu lica pojavljuju akne. Ako obratiš pozornost na to gdje ti se na licu pojavljuju prištići, primijetit ćeš da se često pojavljuju na istim mjestima. Prema drevnoj ayurvedskoj tehnici zvanoj 'mapiranje lica', položaj tvojih prištića može biti povezan s onim što se događa u tvom tijelu.

Bilo da ti smetaju prištići na čelu, bradi, obrazima ili T-zoni, ova tehnika ti može pomoći pronaći uzroke akni i najučinkovitije načine da ih se riješiš.

No, prije nego što požuriš do ogledala i počneš provjeravati stanje svoje kože, moraš znati da se svi oblici akni ne mogu smanjiti jednostavnim odricanjem od loših navika. Naravno, trebala bi se posavjetovati i s dermatologom kako bi zajedno odredili najbolji tretman. Međutim, možeš započeti "mapiranjem lica".

Kao što već znamo, akne nastaju kada se pore na našoj koži začepe mrtvim stanicama kože i viškom sebuma (ili ulja). To je ono što nam daje bijele prištiće i mitesere. Bakterije nazvane Propionibacterium acnes također igraju ulogu u upalama i uzrokuju crvene, bolne kvržice - akne.

Izbliza pogledajmo naše lice

- Akne na čelu, prednjem dijelu lica i tjemenu

Ako često nosiš šešire i kape, trenje ovih tkanina o vašu kožu može biti krivac za akne. Akne mogu biti uzrokovane i korištenjem različitih proizvoda za njegu kose, poput regeneratora ili hranjivih tretmana, koji mogu začepiti pore oko vlasišta.

Drugi mogući krivac je stres. Na primjer, ako ti dolaze ispiti, možda bi bilo dobro da u svoju rutinu uključiš neke proizvode koji sadrže sastojke za smanjenje prištića, poput salicilne kiseline, kako bi lakše kontrolirala izbijanje prištića. A da stvar bude još bolja, pokušaj se na nekoliko dana odreći čipsa i slatkiša. Tvoje čelo je povezano s tvojim probavnim sustavom, pa smanjenje količine masti u prehrani i povećanje unosa vode može itekako pomoći.

Također, šminka koju nosiš može uzrokovati akne na čelu. Koristi samo šminku koja nije komedogena, tj. koja ne začepljuje pore.

- Akne na nosu

Nos je povezan sa srcem, pa smanjenje količine mesa i začinjene hrane može smanjiti rizik od akni. Preporučujemo da ih zamijeniš namirnicama koje sadrže 'dobre masnoće' poput orašastih plodova, avokada, ribe ili lanenih sjemenki. Kako možeš imati i proširene pore na nosu, moraš paziti da tvoja šminka nije preteška i da ne sadrži sastojke koji začepljuju pore!  

- Između obrva

Ovo je područje gdje se alergije na hranu najprije vide. Netolerancija na laktozu i prehrana bogata teško probavljivom hranom poput brze i prerađene hrane također su mogući čimbenici.

- Akne na obrazima

Pitaš li se ikada kada si zadnji put očistila kistove za šminku ili mobitel? Ako ti se pojavljuju prištići na ovom dijelu lica, važno je što prije otići u kupaonicu i očistiti sve svoje kistove.

Također, trenje i trljanje kože može izazvati izbijanje prištića na obrazima. To se može dogoditi, na primjer, kada spavaš i lice ti se trlja o jastuk - zbog toga je vrlo važno mijenjati jastučnicu svaki tjedan i koristiti jastučnicu od dobrog materijala.

Akne na obrazima također mogu biti znak prevelikog unosa šećera. Dakle, nažalost, morat ćeš se odreći svojih omiljenih slatkiša ako se želiš riješiti dosadnih tragova od akni na obrazima.

Također moraš paziti koliko blizu lica držiš mobitel jer su naši mobiteli poznati prijenosnici bakterija. Redovito čisti svoj mobitel maramicama za dezinfekciju kako bi spriječila prijenos ovih bakterija na svoje lice.

- Akne na bradi i čeljusti

Ako imaš prištiće na bradi i čeljusti, to može biti znak hormonske neravnoteže. Hormonalne akne uzrokovane su viškom muških androgenih hormona (uključujući testosteron), a ti hormoni pretjerano stimuliraju uljne žlijezde i začepljuju pore, uzrokujući nastanak akni. Prištići uzrokovani hormonima također se mogu pojaviti oko sedam do deset dana prije menstruacije.

Nažalost, iako ne možeš izbjeći hormonalne promjene, možeš pokušati minimizirati njihov učinak tako da piješ dovoljno vode, spavaš najmanje 8 sati, jedeš puno povrća i redovito njeguješ svoju kožu. Također možeš posjetiti liječnika ili dermatologa koji će ti propisati različite proizvode koji mogu liječiti ove vrste akni.

Mapiranje lica može biti korisna polazna točka za utvrđivanje uzroka prištića, ali ne može se reći da je 100% pouzdano. Može nam pomoći da otkrijemo zašto imamo prištiće samo na određenom dijelu lica, ali postoji mnogo drugih opcija za akne. Najbolja opcija je, naravno, razgovarati sa stručnjakom koji može prilagoditi tvoj tretman i pomoći ti da otkriješ izvor svojih prištića.