MASKE ZA LICE 101

MASKE ZA LICE 101

Tijekom godina, imala sam puno problema s kožom. Iako su gelovi za čišćenje, serumi, kreme i sonična četka igrali veliku ulogu na mom putu njege kože, maske za lice također su imale veliki utjecaj na moj ten i izgled moje kože. Iako mi je trebalo neko vrijeme da pronađem prave maske za lice koje su učinkovito zadovoljile moje potrebe, sa sigurnošću mogu reći da se moj rad isplatio - moja koža sada izgleda vrlo zdravo, zahvaljujući ovom dodatnom koraku "njege o sebi".

Srećom, nisam jedina koja je uz pomoć maski promijenila ili poboljšala izgled svoje kože. Na tržištu postoji bezbroj maski za lice, posebno formuliranih za različite tipove kože i, naravno, za različite probleme.

Kako djeluju maske za lice?

Osnovna rutina njege kože uključuje čišćenje, hidrataciju i zaštitu. Nema ništa loše u osnovnoj rutini njege kože, pogotovo ako djeluje. Ali ako si ovisnica o njezi kože poput eggo babes i suočavaš se s dodatnim problemima s kožom, tražiš dodatni poticaj za njegu kože. Tu na scenu dolaze maske za lice koje nude intenzivnu njegu kože.

"Čar" maski je jednostavan. Maska zadržava vlagu i sastojke u koži te stvara film koji pomaže pri hidrataciji, detoksikaciji ili pilingu kože, ovisno o upotrijebljenim sastojcima i namjeni. Stoga maske za lice omogućuju sastojcima da u kratkom vremenu bolje prodru u kožu. Bilo da se radi o salicilnoj kiselini za akne, vitaminu C za bore ili retinoidu za posvjetljivanje tamnih mrlja, maska za lice može ponuditi koncentriraniju dozu i intenzivniju verziju svojih sastojaka u usporedbi s drugim primjenama.

Kako odabrati pravu masku za lice?

Pronalaženje prave maske za lice može biti vrlo teško, bilo da pretražuješ internet ili razne kozmetičke trgovine. Dostupne su tisuće opcija i samo zato što tvoj omiljeni influencer koristi određenu masku, ne znači da će ona tebi odgovarati. Zato je važno prvo se zapitati koju vrstu maske želiš, npr.

  • Noćne maske - obično su hidratantne i vrlo hranjive te su idealne za zrelu i vrlo suhu kožu ili kožu kojoj je potrebna intenzivna hidratacija i obnova.
  • Maska od gline - ove maske upijaju masnoću s lica i vrše lagani piling ili imaju detoksikacijski učinak. Idealne su za masnu kožu i one koje pate od nepravilnosti.
  • "Sheet maska - jednokratna sheet maska koja sadrži različite sastojke i antioksidanse. Oni mogu biti hidratantni, posvjetljujući, protiv starenja itd.

Maska se obično nosi od 10 minuta do cijele noći, ako se radi o noćnoj maski, pa odaberi onu koja tvojoj koži najviše odgovara.

Sljedeće pitanje je kakve koristi želiš od maske. Tražiš li hidratantnu masku za suhe zimske mjesece? Želiš li spriječiti znakove starenja? Ili pokušavaš spriječiti bubuljice na licu.

Dobrobiti maske ovise o njezinim sastojcima. Neki uobičajeni problemi s kožom i sastojci koji ih mogu riješiti su:

  • Akne: salicilna kiselina i alfa-hidroksi kiseline
  • Fine linije oko očiju i bore: antioksidansi poput vitamina C, vitamina E ili retinoidi poput retinola i retinaldehida te ovlaživači poput hijaluronske kiseline
  • Rosacea: niacinamid
  • Tamne mrlje i pigmentacije: retinoidi, vitamin C, korijen sladića, azelaična kiselina.
  • Suha i nadražena koža: hijaluronska kiselina, shea maslac, aloe vera, cica itd.

Kada pronađeš masku koja ti odgovara, uključi je u svoju rutinu njege kože. Koristi maske nakon čišćenja, a prije seruma i hidratantnih krema ili, za noćne maske, umjesto noćne hidratantne kreme.

Koliko god primamljivo bilo, maske nemoj koristiti prečesto. Koristi ih najviše jednom ili dva puta tjedno, kako bi spriječila bilo kakvu iritaciju. Učestalost korištenja ovisi, naravno, o formuli maske i tipu kože. Neke maske za lice, poput maski od gline i onih koje sadrže hidratantne formule, mogu se sigurno koristiti dva ili tri puta tjedno. Uvijek je najbolje pročitati upute za korištenje maske.

Također je važno pridržavati se koliko dugo ostavljaš masku na licu. Lako je pomisliti da je maska za lice učinkovitija ako se ostavi na licu dulje vrijeme. Međutim, važno je slijediti upute jer prekomjerno nanošenje može izazvati iritaciju kože. Formula maske koja bi trebala trajati 10 minuta, a ne skida se sat vremena, može učiniti više štete nego koristi! 🙅‍♀️

Zaključak je da nijedna maska za lice neće učiniti čuda. Ali uz dobru njegu kože, može poboljšati samu teksturu i izgled kože, baš kao što sam ja postigla! 🥰