eggBasics: Koji tip kože imaš?

eggBasics: Koji tip kože imaš?

Je li i vaša koža hirovite sorte? Danas je suha, sutra masna, zimi se ne možete riješiti suhoće, ali ljeti se osjećate kao da blistate cijelo vrijeme. I uz sve ovo trebalo bi vam biti jasno kakav tip kože imate? 😝 Ne brini, već žurim u pomoć!

Put do lijepe i zdrave kože počinje prvim korakom – poznavanjem vašeg tipa kože. "Zar to ne znaju svi?" možda se sada pitate, ali dopustite mi da vam kažem istinu - ponekad je sve samo ne lako. Na stanje kože utječe više različitih faktora: genetika, godišnje doba, prehrana, hormonska ravnoteža, kao i odabir prave njege lica.

Budući da sam i sama dugo lutala u mraku prije nego sam točno odredila svoj tip kože, danas s vama dijelim najvažnije informacije koje će vam sigurno pomoći.

Krenimo od početka. Poznajemo 3 osnovna tipa kože: suhu, mješovitu i masnu. Zanima li vas koje su njihove karakteristike i gdje vi pripadate? Nastavi čitati. 😉

 

1. Suha koža

Suha koža je gruba na dodir, obično je osjetljivija i sklona crvenilu i svrbežu. Kao što i samo ime govori, nedostaje joj vlage, a oslabljena joj je i zaštitna funkcija. Suha koža ima izrazito tanak, masni zaštitni sloj, stoga ju je neophodno njegovati odgovarajućim proizvodima koji je vlaže i štite.

Suha koža vidljiva je na svim dijelovima lica – i T-zona (čelo, nos, brada) i obrazi su suhi. Stanje se obično pogoršava u hladnim jesenskim i zimskim mjesecima, kada površina kože puca i ljušti se.

 

2. Mješovita koža

Mješoviti tip kože smatra se najčešćim. Kombinacija je suhog i masnog tipa kože - područje obraza je obično suho, dok koža proizvodi višak sebuma (masnoće) u području T zone. Čelo, nos i brada su stoga više sklona proširenim porama i to onim najodvratnijim - prištićima .

Mješovita koža zahtijeva posebnu njegu koja uravnotežuje njezinu suhoću i masnoću te ju normalizira.

 

3. Masna koža

Masnu kožu karakteriziraju nečistoće poput akni, mitesera i prištića, koje su rezultat prekomjerne količine proizvedene masnoće. Ovaj tip kože također pati od vidljivo proširenih pora koje se vole mastiti.

Koža je deblja i ponekad crvenila (osobito kod akni), voštanog je izgleda s masnim sjajem. Za regulaciju sebuma iznimno je važna pravilna njega kože, posebice čišćenje kože.

 

Prepoznavanje vašeg tipa kože ključno je ako želite zdravu, meku i blistavu kožu. Jeste li pronašli svoju? Napiši to u komentaru.