ADAPTOGENI 101 – ŠTO SU ONI I KAKO KORISTE VAŠOJ KOŽI

ADAPTOGENI 101 – ŠTO SU ONI I KAKO KORISTE VAŠOJ KOŽI

Ako ste ikada imali veliki prištić na licu neposredno prije velike prezentacije ili vam se koža na licu nevjerojatno zamastila neposredno prije prvog spoja, onda iz prve ruke znate kako unutarnji stres utječe na izgled vaše kože. Osim psihičke anksioznosti, koju većina nas dobro poznaje, kožu mogu opteretiti i vanjski čimbenici iz okoliša, poput UV zraka, atmosferskog zagađenja i sl.

Saznajte više o adaptogenima.

Koji su to tajni sastojci koji se nalaze u jedinstvenim proizvodima za njegu kože? Oni su biljni spojevi koji djeluju kao metabolički regulatori koji povećavaju sposobnost prilagodbe kože i sprječavaju oštećenja uzrokovana unutarnjim i vanjskim stresom. Nadalje, adaptogeni pomažu u zaštiti kože povećavajući otpornost na stres, ali pomažu u normalizaciji našeg patološkog ili fizičkog stanja.

Stres, stres, stres!

Tijekom stresnih razdoblja razina kortizola raste. Visoke razine kortizola stimuliraju naš živčani sustav i nadbubrežne žlijezde, što može dovesti do upala i preranog starenja, kao i autoimunih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Ako je vaše tijelo pod stresom, onda je i vaša koža sigurno pod stresom. Dodavanje adaptogena vašem režimu njege kože pomaže u reguliranju svakodnevnih stresnih faktora i održava kožu zdravom i blistavom.

Adaptogeni su često tajanstveni pokretač njege kože protiv starenja. Kako ova zaštitna, protuupalna i adaptivna svojstva pomažu u zaštiti kože? Ono što je najvažnije, adaptogeni sastojci usporavaju starenje stanica jačajući njihovu prirodnu obranu od čimbenika biološkog stresa.

Prvo, adaptogeni nisu ništa novo. Stoljećima se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini. Prema najusuglašenijoj definiciji adaptogena, tehnički gledano, susrećemo ih u njezi kože već desetljećima. Uglavnom mislimo na aloe veru, zeleni čaj, kurkumu, korijen sladića, koji su samo od nekih.

Svi ovi sastojci već su dugo stalnica u našim rutinama za ljepotu. Naravno, istraživanja pokazuju da imaju nevjerojatne dobrobiti za našu kožu. Poznati su nam mnogi drugi adaptogeni, koji su možda manje popularni, ali ništa manje učinkoviti, kao što su: ashwaganda, rodiola, reishi gljiva, tremella, moringa, ginseng, schisandra i drugi.

Prednosti adaptogena za kožu:

Adaptogeni djeluju slično antioksidansima jer im je glavna svrha zaštititi tijelo od vanjskih stresora i vratiti ga u normalno stanje. Mogu imati ljekovito djelovanje biljnog podrijetla koje pomaže u odgovoru organizma na stres. Što to sve znači?

Ako ih uzimate oralno, adaptogeni pomažu ublažiti odgovor tijela na stres i smanjuju količinu kortizola koji cirkulira u tijelu. Kortizol je povezan s upalom, koja je ključna komponenta uobičajenih stanja kože kao što su rosacea, akne, psorijaza i ekcemi.

Kada se primjenjuju lokalno, adaptogeni mogu na sličan način podržati odgovor kože na stres i ublažiti površinsku iritaciju i upalu jer je koža opetovano izložena mnogim stresorima. Ovi uzroci stresa mogu izazvati znakove preranog starenja kože - više bora, opuštenost kože, manje elastična koža, hiperpigmentacija ili jednostavno umoran izgled. Međutim, svojim antioksidativnim kapacitetom, adaptogeni mogu pomoći koži da se odupre ovim izvorima oksidativnog stresa, nadoknadi bilo kakvu štetu i pomogne koži pronaći ravnotežu.

Dakle, sada ste definitivno puni znanja! Sve što vam preostaje je skoknuti do naše online trgovine i zgrabiti nove favorite.