Sve što trebaš znati o aknama

Sve što trebaš znati o aknama

Akne se mogu pojaviti svakome od nas, dapače to je najčešći dermatološki poremećaj za koji ljudi svake godine traže stručne tretmane. 

Bilo da čitaš prvi, deseti ili stoti blog o aknama, moraš znati sljedeće: nisi sami i prekrasna si osoba, sa ili bez akni. Prvi koraci do čišće kože su razumijevanje uzroka izbijanja prištića i poznavanje ključnih sastojaka koji mogu pomoći u smanjenju akni. 

Što su uopće akne?

Naše pore, vidljive na površini, povezane su sa lojnim žlijezdama - žlijezdama lojnicama - koje luče sebum na površini kože kako bi je održale mekom i spriječile njezino isušivanje, preko folikula dlake. Kada koža proizvodi previše sebuma, on može začepiti folikule mrtvom kožom i prljavštinom - uzrokujući poznate neugodnosti: mitesere i bijele prištiće. Kada se folikuli začepe, pore se mogu upaliti ili inficirati te se mogu pojaviti prištići u obliku papula i pustula ili u težim slučajevima cistične akne. Najgore je što ovaj proces nije ograničen samo na lice, akne se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela, poput leđa i prsa.

Zašto imam akne?

Postoji cijeli niz uzroka za akne i mnoga nagađanja o specifičnim okidačima, uključujući određene namirnice ili ponašanja. Najčešći uzroci akni su hormonalne promjene (zato se često javljaju kod tinejdžera), genetika i određeni lijekovi. Ostali čimbenici životnog stila poput okoliša, proizvoda za njegu kože ili nedovoljne količine vode također mogu pridonijeti začepljenju pora. Međutim, kod težih slučajeva akni potrebno je konzultirati liječnika ili dermatologa. 

Neki od glavnih uzroka

- Hormonalne promjene 

Svi smo primijetili da nam se koža malo pogorša tijekom menstrualnog ciklusa, a žene su to primijetile i tijekom menopauze.

- Prehrana

Osjetljivost na hranu može uzrokovati upalnu reakciju u našem tijelu. Većina nas ima određeni stupanj osjetljivosti na mliječne proizvode, znali mi to ili ne. Mliječni proizvodi su izuzetno upalna namirnica i kod mnogih pojedinaca mogu biti odgovorni ne samo za probleme s kožom već i za probleme u cijelom probavnom traktu. Također, hrana s visokim glikemijskim indeksom može izazvati akne kod nekih osoba.

- Stres

Kortizol je hormon stresa, a kronični stres povećava kortizol i negativno utječe na druge protuupalne medijatore, što zauzvrat povećava upalu koja dovodi do akni.

- Sastojci proizvoda su važni! 

Važno je odabrati proizvode koji ne začepljuju pore - nekomedogeni su! Na internetu možete pročitati mnoge članke o tome koje sastojke treba izbjegavati ako imate kožu sklonu aknama. Stoga smo s eggo Smartskincare asortimanom bili izuzetno oprezni kako bismo bili sigurni da ne sadrži sastojke koji bi mogli uzrokovati akne.

Koje vrste akni postoje?

Akne se mogu pojaviti u mnogo varijanti, obično se dijele na neupalne/komedonalne akne (miteseri i bijeli prištići), koje su bliže površini kože, i upalne akne, koje nastaju kada normalno bezopasne bakterije koje žive na koži uđu u začepljen folikul i izazovu infekciju. One su obično bolniji i ozbiljniji napadi koji zahtijevaju liječenje i više strpljenja.

- Miteseri (otvoreni komedoni): Pore su otvorene, ali začepljene i često izgledaju tamno gdje začepljeni sebum reagira s kisikom iz izloženosti zraku. 

- Bijeli prištići (zatvoreni komedoni): Pore su zatvorene, ali prištići sadrže gnoj i nalaze se na površini kože. Obično su manje i nisu upaljene/crvene.

- Papule/pustule: Papule su male crvene kvržice, a pustule su male crvene kvržice ispunjene gnojem, obje se pojavljuju na površini kože. Izgledaju upaljeno oko pora i više su bolne.

- Ciste i čvorići: Na oštrijem kraju spektra i dublje ispod površine, vidimo čvoriće (velike, čvrste kvržice) ili ciste (bolne kvržice ispunjene gnojem), koje mogu biti agresivnije, crvene i bolne.

Najvažnija stvar; kako ih se riješiti.

Iako je ključno ukloniti temeljni uzrok (koji može pregledati dermatolog ili liječnik), postoje neki izvanredni sastojci koji pomažu smanjiti i liječiti akne nakon što se pojave.

Hidroksi kiseline (BHA, AHA, PHA), lokalni retinoidi, vitamini, antibiotici najčešće se koriste u proizvodima za njegu kože s aknama.

U našoj eggo kolekciji za njegu kože pronaći ćete Miracle peel serum - sadrži BHA i AHA kiseline, koje se uspješno bore protiv prištića. BHA kiselinu možeš pronaći i u našem najnovijem proizvodu protiv akni - Bye Bye Blemish flasterima.

Jako je važno poduzeti sve preventivne mjere za kontrolu akni čak i kada je tvoja koža čista i pod kontrolom. 

SPF je tvoj BFF

Ne izlaži kožu previše suncu, a ako se puno sunčaš, SPF bi trebao biti tvoj najbolji prijatelj. Također moraš dovoljno hidratizirati kožu hidratizirajućim proizvodima kao što je Aquaholic serum hijaluronske kiseline kako bi tvoja koža bila svježa i hidratizirana. 

Akne mogu stvoriti puno problema, ali nemoj dopustiti da te definiraju i spriječe da budeš sve što želiš biti. <3