Što se događa mojoj koži tijekom različitih faza mog menstrualnog ciklusa?

Što se događa mojoj koži tijekom različitih faza mog menstrualnog ciklusa?

Tijekom menstrualnog ciklusa većina ljudi osjeća različite količine suhoće i masnoće kože. Koža može postati najproblematičnija tijekom menstruacije i nekoliko dana prije nje. U to vrijeme mogu se očekivati prištići i akne povezani s menstruacijom. Sve se to događa zbog nakupljanja sebuma ispod površine kože, što uzrokuje pojavu masne kože.

Ako si se ikada zapitala koji hormon uzrokuje masnu kožu, odgovor je zapravo povezan s učincima nekoliko hormona. Neravnoteža određenih hormona poput progesterona, estrogena i testosterona utječe na prirodnu masnoću tvog tijela i izgled suhe kože.

Razina estrogena mijenja se tijekom menstrualnog ciklusa. Uzrokuje promjene na koži, utječući na njezinu teksturu i debljinu, kao i na njezin strukturni integritet i ravnotežu tekućine. Promjene u razini hormona mogu uzrokovati akne, a progesteron ima glavnu ulogu u tom procesu. Progesteron uzrokuje akne zatvarajući pore na koži i izazivajući nakupljanje sebuma ispod površine kože.

Faze menstrualnog ciklusa

Naš menstrualni ciklus sastoji se od četiri faze: menstrualne, folikularne, ovulacijske i lutealne.

Prva faza ciklusa naziva se menstrualna faza. Tijekom prvog do petog dana menstruacije, predmenstrualne akne trebale bi početi nestajati kako se razina progesterona smanjuje. Međutim, možda još uvijek imaš nekoliko prištića od prošlog tjedna koje treba malo srediti. U tom slučaju savjetujemo temeljito i redovito čišćenje kože. Važno je koristiti proizvode bez ulja i proizvode koji sadrže sastojke poput salicilne kiseline, niacinamida i AHA kiselina koji sprječavaju nastanak novih akni.

Nakon menstrualne faze dolazi folikularna faza. Kada se razina estrogena poveća 5. do 8. dana, tvoja koža može postati glatka. Estrogen potiče proizvodnju kolagena i ulja, koji kožu prirodno hidratiziraju. Što je manje estrogena, koža je suša. Neki stručnjaci navode da pad hormona tijekom ove faze zapravo može uzrokovati suhu kožu jer se smanjuje količina sebuma. U tom slučaju moraš je dodatno hidratizirati. Možeš si pomoći i proizvodom iz naše ponude - eggo Aquaholic serumom koji pruža dodatnu hidrataciju.

Nakon folikularne faze dolazi faza ovulacije. Tijekom ovulacije, koja obično traje od 12. do 16. dana (ovisno o ciklusu), dolazi do povećanja proizvodnje sebuma zbog povećanja progesterona. Ovo ulje će ti dati zdrav sjaj, ali kada ti se lice previše zamasti i začepe se pore, znat ćeš da si se vratila na početak: u predmenstrualnu fazu. Kako se tijekom ovulacije povećava količina progesterona, povećava se i proizvodnja estrogena i kolagena. Pripremi se za blistavu kožu!

Četvrta i posljednja faza naziva se lutealna faza. Traje od 11 do 17 dana nakon završetka ovulacije. Tijekom ove faze dolazi do porasta razine progesterona. PMS se također može početi javljati ako progesteron ne raste dovoljno u ravnoteži s estrogenom. Ako do trudnoće ne dođe, razina progesterona i estrogena se smanjuje, što dovodi do menstruacije u sljedećoj fazi.

Kako menstrualni ciklus utječe na tvoju kožu?

Neposredno prije menstruacije smanjuje se razina estrogena i progesterona. Ova hormonalna promjena može uzrokovati da vaše žlijezde lojnice luče više sebuma, što uzrokuje masnu kožu. Previše sebuma može začepiti pore i uzrokovati akne. Do kraja mjesečnice povisit će ti se razine testosterona, što također može povećati proizvodnju sebuma. Slično hormonskim pubertetskim aknama, prištići od PMS-a obično se pojavljuju na obrazima, liniji čeljusti, bradi i vratu.

Prištići otprilike tjedan dana prije menstruacije mogu biti jasan pokazatelj da će tvoja mjesečnica uskoro početi. Neke osobe mogu doživjeti nekoliko novih prištića, dok se kod drugih postojeće akne mogu pogoršati prije početka menstruacije. Ti se prištići obično pojavljuju kao crvene i upaljene kvržice. Predmenstrualne akne vrlo su česte. Dakle, sljedeći put kad se iznenada probudiš s obitelji prištića na licu, možeš za to okriviti nadolazeću 'damu u crvenom'.

Menstrualni ciklus utječe na naše cjelokupno raspoloženje, razinu energije i stanje naše kose i kože. Osjećaj mučnine tijekom menstruacije nije neuobičajen. Dok se naše tijelo priprema za moguće začeće tijekom mjeseca koji vodi do menstruacije, tijelo prilagođava svoje razine hormona kako bi proizvelo novo jaje.

Ove fizičke i fiziološke promjene mogu našu kožu učiniti suhom ili masnom. Te su promjene potaknute fluktuirajućim razinama estrogena, progesterona i testosterona. Ako naučimo prilagoditi svoju prehranu i rutine njege kože, možemo održati svoju kožu i dobrobit u puno boljem stanju unatoč intenzivnim hormonskim promjenama. :)