SPF = BFF

SPF = BFF

Što pomisliš kada čuješ da netko spominje miris ljeta? Za mene će to uvijek biti miris kreme za sunčanje! Kao klinka sam jedva čekala odmor na moru i miris ljeta, ali sada ovaj "miris" koristim cijelu godinu, ipak je SPF tvoj BFF ;)

SPF krema je najvažniji korak u našoj rutini njege kože. Ako već ne koristiš SPF svaki dan, ovo ti je znak da pročitaš dalje i naučiš kako započeti. A ako jesi, sve pohvale! 👏

Što SPF uopće znači?

SPF je kratica za "faktor zaštite od sunca", koji mjeri zaštitu od sunčevih UVB zraka. Na primjer, SPF 15 sprječava 93% UVB zraka, SPF 30 sprječava 97%, a SPF 50 sprječava 98%. Stručnjaci preporučuju da se pridržavaš zaštitnih faktora između 30 i 50.

Prije svega, važno je provjeriti je li tvoja SPF krema 'širokog spektra', što znači da štiti i od UVA i od UVB zraka. Jednostavan način za razlikovanje UVA i UVB zraka je zapamtiti UVA (ging) - starenje i UVB (urning) - opekline od sunca. Obje vrste zraka imaju preklapajuće učinke (tj. Obje vrste mogu uzrokovati opekline od sunca i prerano starenje), no UVA zrake su uglavnom odgovorne za fine bore i tamne mrlje, dok UVB zrake igraju najvažniju ulogu u raku kože i opeklinama od sunca.

Ne treba mi SPF

Svi koji su vani na suncu trebali bi koristiti kremu za sunčanje, bez obzira na boju kože. Općenito govoreći, potrebna ti je ½ žličice kreme za sunčanje ili 2 prsta za lice i vrat, a 35 ml ili 7 žličica za cijelo tijelo. Kako se kreme za sunčanje s vremenom prirodno razgrađuju, potrebno ih je nanositi svaka dva sata, osobito ako si na moru ili plivaš u vodi ili se znojiš. Zapamti - kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom moraš nanijeti najmanje 30 minuta prije izlaganja suncu!

Koliko vrsta krema za sunčanje postoji?

Postoje dvije glavne vrste krema za sunčanje: mineralne i kemijske. Obje vrste apsorbiraju sunčeve UV zrake i pomažu u sprječavanju oštećenja kože, ali mineralne kreme za sunčanje mogu reflektirati dio UV zraka. Nijedna nije nužno bolja od druge, samo koriste različite aktivne sastojke. Kemijske kreme za sunčanje obično koriste aktivne sastojke kao što su avobenzon i homosalat, dok mineralne kreme za sunčanje sadrže cinkov oksid i/ili titanijev dioksid. Ako imate osjetljivu kožu, preporučujem mineralnu kremu za sunčanje, jer je ona fizički štit između vaše kože i sunčevih zraka.

Kako uključiti SPF u svoju rutinu?

Općenito, najbolje je nanijeti SPF kao posljednji korak u rutini njege kože, povrh hidratantne kreme i prije nanošenja šminke. Kremu sa zaštitnim faktorom koristi samo danju, a noću je temeljito ukloni gelom za umivanje. Preporučujem dvostruko čišćenje ili korištenje našeg eggo uređaja.

Ne zaboravi na ostalu zaštitu!

Krema za sunčanje nije dovoljna. Osim kreme za sunčanje, mnogi stručnjaci preporučuju holistički pristup zaštiti od sunca, kao što je nošenje zaštitne odjeće (poput šešira i sunčanih naočala), traženje hlada (osobito između 10 i 16 sati) i izbjegavanje solarija, što može uzrokovati dugotrajna oštećenja kože i doprinose raku kože. Zaštita od sunca nije samo za ljetne dane vani. UVA zrake mogu prodrijeti kroz prozore, a plavo svjetlo s ekrana može oštetiti kožu - stoga svakako nosi SPF za oblačnih, kišnih dana i dana kada si u zatvorenom prostoru. Najbolja krema za sunčanje je ona koju želiš koristiti svaki dan. Neke kreme za sunčanje mogu se bolje stopiti s tvojom bojom kože, možda će ti se miris nekih svidjeti više od drugih, itd.

Zapamti; SPF je najjeftiniji oblik borbe protiv starenja koji možeš pružiti svojoj koži. 🥰