Koji flaster za prištiće je najbolji?

Koji flaster za prištiće je najbolji?

Kad bih ti sada mogla pokazati sliku svog kupaonskog ormarića, vidjela bi da imam cijelu ladicu ili jednu cijelu policu posvećenu flasterima, dobro, ne tipičnim flasterima za rane, već onima koji mi pomažu s problemima na licu - prištićima. Imam hidrokoloidne flastere, koje volim zvati "usisavačima prištića" :D Zatim imam flastere za prištiće prekrivene malim iglicama, i flastere napunjene raznim kiselinama, i imam flastere koji izgledaju kao, pa, kao naljepnice - neonske zvijezde, srca, mjeseci itd. Zato što svi mi koji imamo akne znamo da nikada ne možemo biti dovoljno spremni za one dosadne bijele prištiće ili one grozne prištiće duboko ispod kože! :D 

Gotovo svaki dermatolog i stručnjak za ljepotu savjetuje da se prištići ne stišću, no neki od nas jednostavno ne mogu odoljeti i ipak ih stišćemo. Jedna sam od takvih! Time se pretvara ta mala, bezopasna kvržica na licu u otvorenu ranu ispunjenu gnojem, a ponekad i krvlju, i često ostavlja one crvene ili tamne mrlje na koži koje nikada ne nestaju.

Što su flasteri za prištiće uopće?

Unatoč činjenici da su flasteri za prištiće vrlo popularan način borbe protiv prištića, otkrila sam da većina mojih prijatelja ne zna kako djeluju, zašto djeluju i djeluju li uopće. Mnogi pretpostavljaju: ako koristim krivu vrstu flastera na krivoj vrsti prištića, neću vidjeti nikakve rezultate.

Flasteri za prištiće su u osnovi male 'naljepnice' koje lijepimo na prištić kako bismo lakše apsorbirali sadržaj prištića i potaknuli njegovo zacjeljivanje te spriječili njegovo istiskivanje. Obično su napravljene od hidrokoloidnog unutarnjeg sloja nalik gelu i fleksibilnog, ali nepropusnog silikonskog vanjskog sloja za zadržavanje sadržaja prištića.

Sve do nedavno postojali su samo obični, poluprozirni hidrokoloidni flasteri za prištiće. Međutim, sada postoje i hibridi za uklanjanje prištića koji mogu sadržavati aktivne sastojke za borbu protiv akni (kao što su salicilna kiselina, ulje čajevca, glikolna kiselina, niacinamid itd..).

Mnogi flasteri za prištiće imaju ili: (1) sloj sastojaka za smanjenje akni na ljepljivoj strani kako bi prekrili prištić i izliječili ga, ili (2) mikroiglice, tj. male igličaste pločice koje sadrže sastojke za smanjenje akni koje se vrlo nježno utiskuju u kožu prije otapanja.

Hidrokoloid ili igle?

Hidrokoloidni flasteri napravljeni su od materijala koji upija vlagu i koji se desetljećima koristi u medicini kao pomoć pri zacjeljivanju rana. I kako radi taj flaster? Kada dobijemo prištić, na njega stavimo hidrokoloidni flaster koji će nježno upiti višak tekućine (gnoj, masnoću) iz našeg prištića, a prištić će zaštititi od bakterija i prljavih prstiju. Budući da prištić sada može zacijeliti u donekle "sterilnom" okruženju, postat će ravniji i manje upaljen nakon uklanjanja flastera. Time se izbjegavaju i ožiljci i tamne mrlje koje ostaju na koži nakon pritiskanja prištića.

Zatim se flaster nalijepi na potpuno suhu kožu i ostavi preko noći da odradi svoj posao. Ujutro ga odlijepite, operite lice i zalijepite drugi flaster ako je još uvijek pričvršćen ili jednostavno nastavite s uobičajenom jutarnjom njegom lica.

Flasteri s mikroiglicama djeluju na prištiće u ranoj fazi njihovog razvoja. Dakle, na duboke, potkožne, novonastale prištiće koji se skrivaju tik ispod kože. Nazivaju se i cističnim prištićima, koji se mogu pojaviti na istom mjestu u isto vrijeme svaki mjesec. Kada staviš flaster s mikroiglicama na prištić, prvo ćeš primijetiti trnce - to su samo malene mikroiglice koje stvaraju mikrokanale za ciljanu isporuku sastojaka. Otprilike dva sata nakon nanošenja, mikroiglice se same otapaju i u prištić isporučuju snažan eliksir sastojaka protiv akni.

Koliko dugo flaster ostaje na prištiću ovisi o težini i vrsti prištića.

Tehnički, mikroiglice se otapaju unutar dva sata nakon nanošenja i nastavljaju djelovati čak i nakon uklanjanja flastera. No, flaster služi za prekrivanje i zaštitu određenog mjesta, pa ga je pametno ostaviti preko noći ili dok ne osjetite da se prištić smirio. Opet, možeš staviti dva flastera - jedan za drugim ako rezultat nije onakav kakav želiš.

Koji flaster za prištiće je najbolji?

Iskreno, ovisi o prištiću s kojim se susrećemo i tipu kože. Ako se radi o običnom prištiću, koristimo obični hidrokoloidni flaster koji će pomoći da se prištić brzo riješi. Ako imamo bilo koju drugu vrstu prištića (potkožne, crvene, bolne - cistične akne), trebali bismo pokušati koristiti flaster koji sadrži sastojke za sprječavanje prištića - flaster s mikroiglicama.

Koji god odabrali, svaki će nam pomoći da ne dodirujemo lice i prištić će zacijeliti sam, bez našeg uplitanja.

Dakle, flasteri za akne stvarno djeluju! ...u razumnim granicama.

Ne, nećemo se riješiti prištića preko noći i ne, neće se u potpunosti poništiti sva šteta koju smo si nanijeli stiskanjem prištića. No, oni nam mogu pomoći riješiti se prištića, smiriti upalu, ubrzati zacjeljivanje i, što je najvažnije, učiniti da se osjećamo samouvjerenije dok čekamo da flaster odradi svoj posao.