Što ti NE GOVORE o zaštiti od sunca? 🤫 (ali bi svakako trebala znati)

Što ti NE GOVORE o zaštiti od sunca? 🤫 (ali bi svakako trebala znati)

Iako u posljednje vrijeme sve više slušamo o zaštiti od sunca (juha! 🎉), ova je tema nekako još uvijek obavijena velom misterije, mitova i lažnih uvjerenja koje su nam naše bake i mame bušile po glavi. Kako biste i ljeti znali dobro njegovati svoju kožu, sve ključne informacije čekaju vas u sljedećim redovima.

Ne znam kako je kod vas, ali kod nas je još uvijek tako da se prije odlaska na godišnji odmor – bio to tjedan dana na moru ili sve popularnije osvajanje planina – svakako morate "obojiti" ". Čitaj: prilagodi se suncu i dopusti mu da te barem malo opeče. Ova ideja me nimalo ne čudi s obzirom na vjerovanja iz 30-ih, jer tada je bilo ne samo moderno, nego i sasvim normalno za najvećih vrućina ispeći se na visokoj temperaturi i paziti da vam koža potamni barem 5 nijansi. 🤭

Budući da sam dovoljno stara da sama razmišljam, ne radim to slučajno, a ujedno izbjegavam i ostale čenče koje još uvijek kruže oko kreme za sunčanje. Ako i vi želite pobjeći od njih - pažljivo ih slušajte.

Pretjerano sunčanje i šteta koju ono uzrokuje ☀️

Uživanje u sunčevim zrakama uz osluškivanje vjetra i valova zvuči kao san. Zato svake godine jedva izbrojim dane do godišnjeg odmora i bezbrižnog odmora na moru – i sigurna sam da u tome nisam sama. 😉

No kako je sunce svake godine sve jače (a ozonski omotač sve tanji), ipak morate biti pametni pri sunčanju i pripaziti da svoju kožu doista zaštitite i njegujete. Moj recept za tamnjenje je:

  • Korištenje sunčanog faktora najmanje 30, po mogućnosti 50 – kako na licu tako i na tijelu
  • Redovito obnavljanje zaštite (svaka 2-4 sata, pogotovo ako plivam i znojim se između)
  • Izbjegavanje sunca u najkritičnijim satima (između 11:00 i 15:00 sati)

Na taj način izbjegavam crvenilo, svrbež i opečenu kožu te ujedno sprječavam prerano starenje kože, nastanak bora i pigmentnih mrlja.

Viši zaštitni faktor = bolja zaštita kože ⛱

Ako ste jedan od onih koji još uvijek vjeruju da visoki zaštitni faktor sprječava izgaranje, a povrh toga je i štetan, vrijeme je da se predomislite.

Visoki zaštitni faktor (između 30 i 50) smatra se najučinkovitijim sredstvom protiv opeklina i kožnih bolesti (kao što je rak kože). Staro vjerovanje da su kreme s visokim faktorom štetne za kožu više puta se u neovisnim znanstvenim istraživanjima pokazalo pogrešnim.

Također nije istina da visoka zaštita sprječava stvaranje lijepe i preplanule kože. Unatoč zaštiti, sunčeve zrake potiču stvaranje pigmenta za tamnjenje kože. Odabirom odgovarajuće zaštite od sunca jednostavno ćete preskočiti crvenu i nadraženu kožu i odmah uživati ​​u lijepom, preplanulom tenu.

Pravilna njega kože nakon sunčanja 🧴

Na kraju dana koji provodite na suncu iu dobrom društvu, neophodno je pravilno njegovati kožu lica i tijela. Njega nakon sunčanja malo se razlikuje od svakodnevne njege, a fokus je uglavnom na čišćenju, umirivanju i hidrataciji kože. Pravilnom njegom spriječit ćete ljuštenje i produžiti preplanulost.

Čišćenje kože je prvi i najvažniji korak, jer osim nečistoća uklanja i ostatke kreme za sunčanje s kože. Kako biste potonje zaista dobro uklonili, savjetujem vam duplo čišćenje kože tijela i lica, pri čemu vam eggo uvijek može pomoći za veću učinkovitost i dubinsko čišćenje.

Nakon toga slijede proizvodi za umirivanje i hidrataciju kože. Pri odabiru hidratantnih seruma i krema obratite pozornost na sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina i aloe vere koji osiguravaju zdravu i blistavu kožu nakon sunčanja.

Kako izgleda vaša ljetna rutina? Napiši mi ispod. 👇